Poštovani roditelji i vaspitači,

Klub roditelja i vaspitača Veselog vrtića će organizovati dve radionice za roditelje na temu digitalne pismenosti i bezbednosti dece na internetu do kraja godine. Važno je da se svi blagovremeno informišemo i osnažujemo za bezbedno korišćenje interneta, kako bismo pomogli da se obezbedi sigurno i stimulativno okruženje koje doprinosi smanjenju izložanosti naše dece online rizicima.

  • Prva radionica:  Uloga roditelja u 21. veku i digitano pismeni – digitalno bezbedni održaće se 22.11. u 18h
  • Druga radionica:  Bezbednost na internetu i smislena upotreba tehnologije održaće se 5.12. u 18h

Na ovaj način želimo da promovišemo odgovorno roditeljstvo, koje traži da roditelji odvoje vreme, naročito kad je reč o bezbednosti dece na internetu i zajedno sa vaspitačem koji je prošao obuku UNICEF-a razmene iskustva i zajedno uče – jedni od drugih!

Sa zadovoljstvom vas očekujemo!

Molimo sve zainteresovane roditelje da se jave Vesni Vučković.

Materijale u vezi sa digitalnom pismenošću i bezbednosti na internetu možete preutzeti ovde.

DECA I INTERNET

PAMETNO OD POČETKA

Internet je najmoćniji izvor informacija u istoriji ljudske civilizacije, važno kulturno oruđe koje oblikuje lični razvoj pojedinaca, značajno menjajući sve aspekte savremenog života. Među korisnicima interneta sve je više dece, iako sadržaji na njemu nisu uvek primereni njihovim razvojnim i psihološkim potrebama.

Bezbedno i konstruktivno korišćenje digitalnih uređaja i interneta podrazumeva posedovanje adekvatnih veština digitalne pismenosti: pretraživanje i kritičko procenjivanje informacija sa interneta, komunikaciju putem digitalnih oruđa, kreiranje digitalnih sadržaja, bezbedno ponašanje na internetu i rešavanje problema u digitalnom okruženju.

Pravo na sticanje veština digitalne pismenosti jeste jedno od osnovnih prava dece u digitalnom dobu. Odgovornost odraslih – roditelja, vaspitača, učitelja, nastavnika, donosioca odluka – jeste da osiguraju odgovarajuću zaštitu i podršku deci za nesmetanim uživanjem svojih prava u digitalnom dobu. Digitalna pismenost predstavlja jednu od osam ključnih kompetencija u obaveznom obrazovanju.

„UNICEF je u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokrenuo ovaj projekat kako bismo pomogli da se obezbedi sigurno i stimulativno okruženje koje treba da doprinese smanjenju izloženosti najmlađe dece onlajn rizicima.

Konkretni ciljevi projekta su obuka učitelja i vaspitača za podizanje svesti i znanja roditelja i dece o rizicima i bezbednom korišćenju interneta, kao i osnaživanje roditelja i dece uzrasta između četiri i osam godina za bezbedno korišćenje interneta.

Ključni nalazi istraživanja:

  • Većina dece se sa digitalnim uređajima susreće u uzrastu od četiri godine: Deca mlađeg osnovnoškolskog uzrasta počinju sa oko pet godina, a mlađi od pet godina već u trećoj godini života.
  • Svako četvrto dete u predškolskom uzrastu i više od polovine dece u školskom uzrastu već poseduje jedan digitalni uređaj.
  • Najčešće korišćen digitalni uređaj među decom predškolskog i mlađeg školskog uzrasta je „pametni telefon”, a potom tablet računari. 70 odsto dece telefon koristi samostalno, 24 odsto uz nečiju pomoć, dok samo 6 odsto dece ne koristi ovaj uređaj.
  • Pokušaj da ograniče detetu vreme provedeno na internetu izazvao je sukob sa decom kod dve trećine roditelja, dok se jedna trećina njih sukobila sa decom zbog ograničavanja dostupnog sadržaja na internetu.
  • Trećina ispitanih roditelja nije dovoljno upoznata sa digitalnim uređajima kako bi umeli da blokiraju sadržaje koji se promotivno nude tokom korišćenja interneta ili spreče svoju decu da ostavljaju „aktivne digitalne tragove na internetu“.
  • Dve trećine učitelja (68 odsto) retko pomaže učenicima pri korišćenju interneta, a više od polovine skoro nikada ne podučava decu kako da reaguju ukoliko ih uznemiri neki sadržaj na internetu ili dožive digitalno nasilje.
0Weeks0Days0Hours0Minutes0Seconds