Zanimljive aktivnosti za decu u Novom Sadu

Odrastanje uz umetnost – beba u galeriji

Galerija Matice srpske u saradnji sa Beogradskom filharmonijom i Muzičkom omladinom Novog Sada, a zahvaljujući podršci Fondacije „Novi Sad 2021” kroz program Publika u fokusu, u subotu 6. oktobra 2018. godine priređuje prvi u nizu koncerta za bebe i njihove roditelje, koji će se nastaviti svake prve subote u mesecu.
U dva termina, u 11.00 i u 12.30 satiOrkestar Beogradske filharmonije na čelu sa dirigentom Aleksandrom Kojićem će izvesti specijalno za bebe uzrasta do 2 godine tridesetominutnu Simfoniju uspavanki. Tako će filharmoničari uvesti bebe u čarobni svet muzike kroz najlepše dečje uspavanke na svetu, aranžirane za orkestar.
Budući da je broj mesta ograničen, a prvi termin od 11,00 časova već POPUNJEN, mame i tate, bake i deke požurite i prijavite na program od 12.30 časova putem elektronske adrese: decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs, a potom preuzmite besplatnu ulaznicu u Muzejskoj prodavnici od utorka do petka od 10.00 do 20.00 sati.

Pored koncerata za bebe, prostor Galerije je zahvaljujući podršci Vojvođanske banke prilagođen potrebama majki sa bebama – na raspolaganju su fotelja za dojenje, povijalica za bebe, igračke u Dečjoj sobi kao i suveniri za bebe u Muzejskoj prodavnici. Svakog utorka ulaz u Galeriju Matice srpske je za roditelje sa bebama slobodan, a najmlađima je omogućeno puženje, igranje, plakanje, smejanje i uživanje u umetnosti.

Za više informacija o programu možete se obratiti Miroslavi Žarkov na telefon 021 4899 017.

Izvor: web stranica MONS-a 

Program Bezbolnog čitanja za roditelje

Dečje odeljenje Gradske biblioteke u Novom Sadu, realizuje Program razvoja „Bezbolnog čitanja“. Program je osmišljen tako da svaka porodica prema svojoj dnevnoj dinamici i situaciji dobija metode za razvoj čitalačkih navika.
Program je besplatan. Individualne konsultacije možete da zakažete na imejl adresu: gbns.bezbolnocitanje@gmail.com

Pozorište mladih

Obradujte svoje mališane predstavom i nezaobilaznom šetnjom u parku. I ove sezone, u Pozorištu mladih, očekuje nas mnoštvo sjajnih predstava za najmlađe.

Repertoar za oktobar 2019. možete pogledati ovde.

Elektronske biblioteke

Najlepše bajke sveta – u elektronskom formatu

Na internet stranici Bajke pronaći ćete veliki broj bajki za najmlađe iz celog sveta, kao i audio snimke iz edicije „Dečiji gramafon“, u izdanju PGP RTB.

Veliki izbor bajki svrstan je u nekoliko kolekcija: Bajke Braće Grim, Andersenove bajke, Srpske bajke, Dečiji klasici, Ko umije njemu dvije, Bajke celog sveta, Pun kovčeg bajki, Biblioteka Žar – Ptica.

Fotografija (printscreen sa sajta https://www.bajke.in.rs/)

Međunarodna dečija digitalna biblioteka

Međunarodna dečija digitalna biblioteka (International Children’s Digital Library) je besplatna onlajn biblioteka digitalizovanih dečijih knjiga na 59 jezika iz različitih zemalja.

Više informacija o ovoj biblioteci:

Kratko uputstvo za upotrebu Biblioteke možete pogledati ovde.

Zanimljivi sadržaji za decu na internetu

Klasika za decu

Na ovom sajtu možete da pronađete različite sadržaje: muziku, igrice, zanimljivosti iz sveta klasične muzike.

Upoznajte vaše dete sa klasičnom muzikom. Muzika ne samo da ima moć da stimuliše um, obogati srce i umiri dušu; ona može pomoći deci da kreativnije razmišljaju, razvijaju disciplinu i uče se izvrsnosti kao vrednosti.

https://www.classicsforkids.com/

Novi internet pretraživač za decu – Kiddle

Kiddle je novi internet pretraživač zasnovan na Google bezbednom pretraživanju i namenjen je isključivo deci koji rezultate rangira po bezbednosti i jednostavnosti kojom su stranice pisane.

NASA Klub za decu – za male istraživače

YouTube Kids – aplikacija za decu

Crtani filmovi

Klasična muzika u crtanim filmovima

Pregledajte naš izbor. Koja je vaša omiljena melodija?

Crtani film o Mocartu – sinhronizovan

Crtani film o Betovenu sa srpskim titlom